W dniach 22-27.09.2023 r. zrealizowany został VI turnus edukacyjno-wypoczynkowy dla seniorów z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich

W dniach 22-27 września 2023 r. odbył się szósty turnus w ramach programu „Turnusy edukacyjno-wypoczynkowe dla seniorów z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich”. Program wspólfinansowany jest z środków dotacyjnych pozyskanych w ramach projektu rządowego Aktywni+ na lata 2021-2025.

Uczestnicy turnusu chętnie brali udział w zaplanowanych zajęciach aktywizujących: fizyczno-rekreacyjnych, artystycznych  i umysłowych. Pogodne wieczorki dawały możliwość zapoznania się. Był to też czas śpiewania piosenek biesiadnych i patriotycznych i czas na wspomnienia. Seniorzy metodą decoupage zdobili drewniane pudełka – herbaciarki. Ponadto swoje talenty odkrywali na zajęciach, w ramach których zdobili świeczki i własnoręcznie zrobili mydełka glicerynowe z naturalnymi olejkami i ziołowymi dodatkami. W ramach zajęć ruchowych była gimnastyka, spacery z kijkami wzdłuż rzeki Wisły, ćwiczenia na rowerkach stacjonarnych, jazda na rowerach.  Seniorzy „gimnastykowali” także umysły w czasie neurobiku: gier towarzyskich, malowanek antystresowych i rozwiązując zgadywanki. Był również czas, aby zapoznać się z internetem w kafejce internetowej i podczas zajęć przy komputerze. Tak jak wszystkie poprzednie turnusy, i ten kończył pogodny wieczorek z pokazem zdjęć z całego pobytu w Ośrodku Święta Rodzina Fundacji Caritas Katowice.