III turnus w ramach rządowego projektu AKTYWNI+ pn.

W dnaich 22.-27.09.2022 w ośrodku Święta Rodzina Fundacji Caritas Katowice grupa Seniorów uczestniczyła w projekcie „Turnusy aktywizująco – rekreacyjne dla seniorów z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich, edycja II”. Beneficjenci projektu chętnie brali udział w zaplanowanych zajęciach aktywizujących. Swoje talenty odkrywali na zajęciach, w ramach których zdobili świeczki, każdy senior własnoręcznie wykonał mydełko glicerynowe z ekologicznymi dodatkami. Podczas innych zajęć Seniorzy metodą decoupage zdobili drewniane pudełka na herbatę. Uczestnicy tych zajęc nie mogli wyjść z podziwu, że własnoręcznie zrobili piękne pudełka. Były także warsztaty krawieckie, gdzie seniorzy przygotowywali torby na zakupy. W ramach zajęć ruchowych była gimnastyka, spacery z kijkami wzdłuż rzeki Wisły, ćwiczenia na rowerkach stacjonarnych.  Seniorzy gimnastykowali także umysły w czasie naerobiku, gier towarzyskich, malowanek antystresowych i „kawce” przy komputerze.

Poniżej fotokronika z turnusu: